Mesék Mátyás királyról
Ismertető


A MESÉK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL című ünnepi honlap a Reneszánsz Év – 2008 eseményeihez kapcsolódóan a Reneszánsz Programiroda támogatásával az Országos Széchényi Könyvtárban készült, az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány és a Magyar Katolikus Rádió közreműködésével Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója tiszteletére.

A Mesék Mátyás királyról című digitális gyűjtemény arculatának ihlető motívumai a nemzeti könyvtárban őrzött Korvinák iniciáléi, díszítései, melyeket Jankovics Marcell egyik meseillusztrációja szimbolikusan is összekapcsol a Hunyadi Mátyás alakja körül kialakult mese- és mondahagyománnyal.

A gyerekeknek és felnőtteknek is szánt szolgáltatás számos mesét (Kríza Ildikó és Kóka Rozália gyűjtései) és Galeotto Marzio Mátyás királynak kiváló, bölcs, tréfás mondásairól és tetteiről szóló könyvének történeteit tartalmazza. A honlap számára Boldizsár Ildikó mesekutató írt bevezetőt, Terjéki Ildikó középiskolai magyartanár készített válogatott szépirodalmi bibliográfiát, Gelniczky György középiskolai történelem tanár írt tanulmányt. A Galériákban a Hunyadi Mátyással kapcsolatos miniatúrákból és metszetekből tettünk közzé összeállítást, melyet Tóvízi Ágnes művészettörténész válogatott, valamint külön is felvonultattuk a Jankovics Marcell által Kríza Ildikó kötetéhez készült tizennyolc illusztrációt.

A Magyar Katolikus Rádióval való együttműködésben rögzítettük Kríza Ildikó Mesék és mondák Mátyás királyról című kötete százkilenc meséjének hangfelvételét. A meséket Helyey László színművész olvasta fel.

A honlap programozási feladatait az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány munkatársai végezték.
*
A honlaphoz kapcsolódó rendezvény az országos mesemondó verseny, amelynek döntője 2008. szeptember 30-án, a magyar népmese napján volt az Országos Széchényi Könyvtárban. A mesemondó versenyt 2008 áprilisában három korcsoport számára hirdettük meg. Az országos megmérettetést hét területi verseny – középdöntő – előzte meg, amelyekbe közel 350 diák nevezett.

A területi döntők az alábbi helyszíneken és időpontokban voltak.


 •      – Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
                 Eger, 2008. szeptember 13.

 •      – Katona József Megyei Könyvtár
                 Kecskemét, 2008. szeptember 13.

 •      – Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központ
                 Gyermekrészlege Debrecen, 2008. szeptember 13.

 •      – Városi Könyvtár és Múzeum
                 Tapolca, 2008. szeptember 15.

 •      – Megyei és Városi Könyvtár
                 Kaposvár, 2008. szeptember 16.

 •      – Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium
                 Budapest, 2008. szeptember 16.

 •      – Pest Megyei Könyvtár
                 Szentendre, 2008. szeptember 17. • A döntőt követően, 2008 utolsó negyedévében kerülnek fel a honlapra a mesemondó diákok által mondott szövegek és a döntőben készült hangfelvételek, valamint a területi versenyekről készült rövid összefoglalások.